Rok 2015 naznačuje , že najnovšie inovačné trendy v malých a stredných agropodnikoch prebiehajú smerom k finalizácii vlastnej produkcie a priamemu predaju s cieľom zabezpečiť čo najvyššiu pridanú hodnotu vo výrobe. Farmári sa snažia diverzifikovať svoje podnikanie do čo najširšieho portfólia produktov a služieb na agrotrhu. Tu si kladú otázku: Oplatí sa podnikať v malých množstvách?
Byť úspešným podnikateľom znamená poznať odpoveďe na otázky uvedené nižšie a vedieť ich riešiť. Aby sme tieto nejasnosti vedeli riešiť musíme rozlúsknuť 8 základných faktorov, a to:
Foto: MVDr. Fridolín Pokorný počas prednášky na workshope EZAT
K uvedenému je nutné predovšetkým ovládať základnú legislatívu a normy v SR vzťahujúce na sa výrobu a predaj potravín v malých množstvách. Túto problematiku upravuje nasledovná legislatíva:
Kľúčovým legislatívnym nástrojom pre túto oblasť podnikania je Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z. z. , ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam.
Ustanovuje hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov prvovýrobcami konečnému spotrebiteľovi alebo miestnym maloobchodným prevádzkarniam a upravuje povinnosti prevádzkovateľov týchto miestnych maloobchodných prevádzkarní ( špecifikované v § 2- 7).
Tieto malé množstvá prvotných produktov musia pochádzať z vlastnej produkcie, chovu, výlovu farmy alebo činnosti prvovýrobcu. Prvovýrobca musí byť na tieto činnosti osobitne zaregistrovaný.
Pre účely dodávania malých množstiev prvotných produktov je vymedzený pojem „ miestna maloobchodná prevádzkareň “. Ide o maloobchodnú predajňu, vhodne vybavené trhové miesto, maloobchodné zariadenie spoločného stravovania. Z tohto vymedzenia sú vylúčené supermarkety, distribučné centrá, veľkoobchodné predajne, podomový obchod, zásielkový, internetový alebo sprostredkovateľský predaj.
Miestna maloobchodná prevádzkareň už okrem priameho predaja konečnému spotrebiteľovi /vrátane podávania pokrmov pripravených na mieste z dodaných malých množstiev prvotných produktov/ nesmie ďalej dodané malé množstvá uvádzať na trh. Konečný spotrebiteľ môže takto nakúpené potraviny použiť len na súkromnú domácu spotrebu.
Foto: účastníci workshopu EZAT
Pre prvotné produkty živočíšneho pôvodu je vymedzený pojem miestna maloobchodná prevádzkareň podrobnejšie a prísnejšie. Okrem vyššie uvedených požiadaviek ide o vhodne vybavenú predajňu alebo zariadenie spoločného stravovania alebo trhovisko, ktoré je vzdialené najviac 2 hodiny cesty od územného obvodu daného kraja. Okrem toho nemožno dodávať malé množstvá prvotných produktov živočíšneho pôvodu do krátkodobých stánkov a stanov, predajných vozidiel na ambulantný predaj.
Podrobnejšie o problematike informoval MVDr. Fridolín Pokorný zo Štátnej veterinovej a potravinovej správy SR na podujatí EZAT v Pieštanoch počas workshopu: Inovačné trendy v agrorezorte od roku 2014.
Viac sa dočítate na
www.agroturizmusslovakia.sk/Workshopy/Inovačné trendy.
Autor článku: Ing. Miroslav Babinský
gestor EZAT pre poľnohospodárstvo